Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı / Mutfak

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı / Mutfak



Yiyecek ve içecek hizmetleri alanı; konaklama işletmeleri (otel, motel, tatil köyleri vs), restoran kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları ve yeme içme hizmetinin verildiği diğer işletmelerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip, müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.

12.04.2013 3961

urizm sektöründeki gelişmelerin yanı sıra, toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimler; Yiyecek İçecek Hizmetleri alanının da gelişmesini hızlandırarak önemli bir istihdam alanı hâline dönüşmesini sağlamıştır. Özellikle hizmet sektörü olması nedeni ile yapılacak faaliyetlerin tümünün insan faktörüne bağlı olması bu alana olan personel ihtiyacını da apaçık ortaya çıkarmaktadır.     

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanında Yer Alan Dallar ;


1. Mutfak: Mutfak araç gereçlerini kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun  olarak yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir daldır.


2. Servis: Yiyecek ve içecek hizmetinin verildiği işletmelerde servise ön hazırlık, sipariş alma, servis yapma, hesbın takdimi ve tahsili işlemlerini yapma bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir daldır.


3. Pastacılık: Pastane mutfağı araç ve gereçlerini kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini yapma, süsleme ve servise hazır hâle getirme bilgi ve becerisini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen bir daldır.

   

İşletmelerde meslek eğitiminin (Staj) öğrencilere sağladığı faydalar :

  • Aylık ücret alırlar.
  • İş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilirler.
  • Turistik yörelerde çalışan öğrencilerin yeme - içme ve konaklama ihtiyaçları, eğitimlerini tamamladıkları işletme tarafından karşılanır.
  • Turistik yörelerde eğitimini tamamlayan öğrenciler, boş zamanlarında tatil yapma imkanı elde ederler.
  • İşletmenin sağladığı diğer sosyal imkânlardan faydalanırlar.                  
  • Öğrencilerin kendilerine olan güveni artar.
  • Mezun olduklarında çalışabilecekleri işletmeleri tanıma fırsatı bulurlar.
  • Mezun olduklarında aynı işletmelerde kadrolu personel olarak çalışma imkanı bulurlar.


Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanında Çalışacak Elemanda Aranan Özellikler:

  • Diksiyonu düzgün, güleryüzlü, saygılı, ve kibar,
  • Dikkatli, temiz, titiz ve düzenli,
  • İnsanlarla iyi iletişim kurabilme ve ikna becerisi,
  • İnsan psikolojisinden anlayan,
  • Görgü ve protokol kurallarını bilen,
  • Mesleği ile ilgili etik ilkelere bağlı,
  • Dışa dönük ve yeni gelişmelere ayak uydurabilen,
  • Hizmet etmeyi seven,
  • Mesleki eğitm almış kimseler olması gerekir.


İŞ İMKANLARI: Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanını başarı ile bitiren öğrenciler iş hayatına yönelebilecekleri gibi yüksek öğrenime de  devam edebilirler. Mezun olan öğrenciler;

  • Konaklama işletmelerinin restoran ve mutfaklarında, 
  • Pastanelerde,
  • Restoran ve kafeteryalarda,
  • Kurum mutfaklarında,
  • Yemek fabrikalarında,
  • Ulaşım araçlarında yiyecek içecek ünitelerinde çalışabilirler.

 

Fotoğraflar için aşağıdaki linke tıklayınız >>> 

fotograf_galerisi_1204405.html

 

 

Ekleyen:Serhan KÜÇÜKER